dijous, 20 d’octubre del 2011

Secret a la ratafia i poma

Un plat amb aliments de tardor: la poma, les nous i la ratafia. Us convidem a provar-lo,  ja que és una combinació boníssima, i es poden fer variacions de la presentació per convertir-ho en una recepta més o menys senzilla. Avui: Secret a la ratafia i poma.
Ingredients:
  • 1 secret ibèric per persona
  • 3 pomes golden
  • 1 llimona
  • 100gr de nous pelades
  • 1 got de ratafia
  • oli, sal, pebre i orenga
Elaboració:
En primer lloc picar les nous, pelar i tallar les pomes en daus molt petits, ruixar els dauets amb suc de llimona i barrejar-ho tot. Aquest serà el farciment dels secrets i el que sobri ens servirà d'acompanyament.
Els secrets cal obrir-los en llibre, quedant units per  la part més gruixuda. Els farcim amb la barreja de poma i nous i els enrotllem i tanquem. Es poden tancar amb escuradents o enrotllar amb fil de cuinar.
Preescalfem el forn a 180º.
Posem els secrets en una plata pel forn, amb un raig d'oli, l'orenga i salpebrats. Hi afegim la barreja de les pomes sobrant pel voltant i ho reguem tot bé amb el got de ratafia.
Coem els secrets a 180º durant uns 40 minuts, donant-los-hi la volta a mitja cocció.

Presentació: es tallen els secrets a rodantxes gruixudetes (és més fàcil tallar-los en fred) i es posen 3 rodantxes a cada plat, amb una cullarada de pomes.

Ampliació: perquè quedi un plat més complert s'hi pot afegir una porció de mató al costat i una bona salsa d'all i julivert.

Variació simple: enlloc de farcir els secrets, es poden coure igualment en tires directament al forn amb la poma i nous i ratafia al voltant. En aquest cas el temps de cocció disminuirà considerablement (15').